Wijnbar Haarlem

Gezellig als ontspanning een lekker wijntje drinken in een wijnbar in Haarlem, met vrienden of familie genieten van een goed glas wijn.

Haarlem heeft door de hele stad heen voldoende restaurants en wijnbarren waar je een lekkere wijn kunt drinken. Maar je kunt natuurlijk ook een combinatie ervan maken, een heerlijk diner met daarbij een wijnarrangement. Of een wijnproeverij doen met een aantal vrienden, zo proef je niet alleen de lekkerste wijnen maar je leert er ook nog over. Genoeg mogelijkheden dus wat betreft de wijn. Ga gezellig met ons mee, door Haarlem heen op zoek naar het beste glas wijn.

We starten de toer in het centrum bij een echte wijnbar, alles draait hier om wijn. Dat is te zien aan de inrichting en uitstraling van de wijnbar, een speciaal ontworpen interieur wat is geïnspireerd door de kleuren van wijnen. Verschillende soorten wijnen, geselecteerd op kleur en prijs. Je kunt hier gewoon een lekker glas wijn drinken of deelnemen aan een echte proeverij onder leiding van een ervaren wijnkenner. Het is een unieke locatie om een feestje te geven en daarbij te combineren met een wijnproeverij. Het is zelfs mogelijk om een wijnproeverij op locatie te houden, denk hierbij aan een bedrijf of gezellig thuis met vrienden.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

De Wijnkaart

De wijnen die er worden geserveerd zijn naar wens per glas of per fles te bestellen. De wijnklasse begint bij Brons oplopend naar Exclusief, het personeel staat altijd voor je klaar om een goede keuze te kunnen maken. Twijfel je tussen een aantal wijnen dan is het mogelijk om een kleine wijnproeverij te nemen van drie kleine glaasjes wijn. Er zijn verschillende thema’s waar je uit kunt kiezen, binnen dit thema krijg je drie wijnen met de bijbehorende informatie over de wijnen. Misschien ontdek je wel een lekkere wijn uit een ander land dan je had verwacht.

Wijnproeverij in een hotel

Dit hotel is gevestigd in een monumentaal pand uit 1906, een unieke en mooie locatie om een wijnproeverij te doen. En dat kan in dit hotel met een werkelijk prachtig concept. In de dispenser van de wijnbar staan 32 flessen zijn waaruit je zelf een glaasje wijn kunt tappen.

De wijnen niet zomaar neergezet, maar op de juiste temperatuur. Je kunt kiezen uit een heel glas wijn, een half glas of een proefglaasje. Ruik, proef en vergelijk de verschillende soorten wijn.

Het leuke aan deze wijnbar is dat die toegankelijk is voor iedereen, van beginnende liefhebber tot een wijnhandelaar, iedereen is er welkom. Zij hebben alleen de beste soorten wijnen van hoge kwaliteit. Het is leuk om veel over wijn te weten te komen, maar het leukste en lekkerste is natuurlijk het proeven van de verschillende wijnen. In deze wijnbar is alle perfect geregeld, zij weten hoe je met de wijn om moet gaan. De ervaren medewerkers weten je alles over de afkomst van de wijn te vertellen, maar zijn ook uitstekend op de hoogte hoe je wijn het beste kunt serveren en hoe je wijn moet behandelen en bewaren.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Wijnbar buiten het centrum van Haarlem

Net buiten het centrum van Haarlem kwamen we deze leuke gezellige wijnbar tegen. Deze wijnbar kun je het beste omschrijven als een ontmoetingsplek voor veel mensen, de combinatie met de wijnproeverij of gewoon gezellig een goed glas wijn drinken maakt het geheel uniek.

De keuze is ruim, en wat leuk is zijn het aantal gevarieerde wijnen. Op deze manier kom je niet alleen veel te weten over de verschillende wijnen, maar kun je ze ook proeven. De wijnen zijn onderverdeeld in 8 soorten, variërend van bruisend tot robuust en krachtig. Je proeft iedere keer verschillende wijnen, uit andere streken of andere landen. Het blijft zo een verrassing wat je zult gaan proeven.

Bij een goed glas wijn horen natuurlijk ook lekkere hapjes op culinair hoog niveau. De wijnbar werkt nauw samen met leveranciers uit de omgeving voor de lekkerste kaas en andere hapjes voor bij de wijn. Een rijk assortiment aan hapjes en lekkernijen die er worden geserveerd, met als hoogtepunt een kaasfondue met de lekkerste wijnen uit de wijnbar. Proef, geniet, eet voor deze unieke en lekkere ervaring.

Informatie over wijnen en de wijnbar in Haarlem

Wijn is een lekker natuurlijk product, maar om je eigen erin te verdiepen is nog leuker. En wijnbar is een goede manier om meer te weten te komen over de afkomst en de achtergrond van verschillende soorten wijnen.

Wijn is namelijk nooit het zelfde, het jaar, de temperatuur, de druif en het moment van drinken en wat je erbij eet bepalen de smaken van de wijn. Je kunt de verschillende wijnen onder verdelen in grofweg de onderstaande categorieën:

Rode wijn

Rode wijn die je drinkt in een wijnbar wordt gemaakt van blauwe druiven, de kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. Dit proces duurt ongeveer twee weken.

Het sap bepaald niet de kleur van de wijn, de kleurstoffen in de schil van de druif geven de wijn de rode kleur mee. Afhankelijk van de druivensoort krijgt de wijn een lichte of donker rode kleur.

Witte wijn

Witte wijn kan zowel gemaakt worden uit blauwe als witte druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen uit het sap van de wijn wordt gemaakt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Sap van blauwe en witte druiven is blank dus kan alleen gebruikt worden voor witte wijnen. Ook de leeftijd van de wijn bepaald de kleur. De kleuren kunnen behoorlijk uit een lopen, een jonge wijn heeft een groenige kleur terwijl een hele oude wijn tegen oranje of bruin aanloopt.

Rosé wijnen

Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt de kleur omdat de schillen minder lang bij de most blijven dan bij een rode wijn. Zodra de wijnmaker tevreden is over de kleur worden het sap en de schillen van elkaar gescheiden. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben hoe donkerder de kleur wordt. Tannine in de wijn maakt rosé wijn lekker fris en fruitig. Tijd om te proeven in een van de wijnbarren die Haarlem rijk is.